5 Tips om cybercrime te voorkomen

U hebt €514.220 gewonnen! Vul hier uw gegevens in en ontvang de hoofdprijs!! Hoe vaak ontvangt u die melding? En gaat u daar dan op in? Dit is slechts één van de trucs die criminelen proberen om zo uw gegevens te achterhalen. Dit is een voorbeeld van internetcriminaliteit van wat men phising noemt. Phising is een vorm van digitale oplichterij. U ontvangt een email met een oproep om uw contactgegevens achter te laten of op een link door te klikken naar een externe website.

Een aantal jaar terug waren dit soort emails geschreven in gebrekkig Nederlands met veel grammatica- en spelfouten. Tegenwoordig worden internetcriminelen steeds slimmer en gewiekster en worden de emails steeds professioneler. De emails zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden en staan vrijwel zonder spelfouten. Heeft u al maatregelen genomen om uw internetomgeving zo veilig mogelijk te maken? Office Extensions heeft een aantal tips op een rij gezet om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van internetcriminaliteit. 

1. Zorg voor goede beveiliging

Het ontvangen van phishing emails of telefoon kunt u nooit helemaal voorkomen, maar toch zijn er een aantal stappen waardoor de kans een stuk kleiner wordt. Een goed werkende virusscanner, maar ook een spamfilter, kunnen helpen om in ieder geval extra alert te zijn bij emails die niet in uw Postvak IN terecht komen. Ook is het verstandig om niet zomaar overal uw gegevens achter te laten.

2. Controleer de afzender

Ontvangt u een email van een organisatie, controleer dan niet alleen de naam van de afzender maar ook het emailadres. Is het een officieel bedrijfsadres of lijkt het er alleen maar op? Vergelijk het bijvoorbeeld met eerdere emails die u van de organisatie heeft ontvangen. Is het een organisatie waar u bij aangesloten bent of heeft u geen enkele relatie ermee? Naast het controleren van de afzender is het ook verstandig om ook te kijken naar de aanhef. Wordt u persoonlijk met uw eigen naam aangesproken of staat er bijvoorbeeld helemaal geen aanhef. Hoe onpersoonlijker de email, hoe groter de kans dat u met phishing te maken hebt.

3. Wanneer u het niet vertrouwt, geen dan nooit gegevens door

Één van de kenmerken van phishing is dat u iet moet verifiëren en/of uw persoonlijke gegevens moet achter laten. Dit kan voor allerlei doeleinden zijn. Bijvoorbeeld om zogenaamd uw bankrekening te laten deblokkeren of om kans te maken op een prijs. Als u wordt aangemoedigd om op een link te klikken om wat voor reden dan ook, dan moeten de alarmbellen afgaan. Controleer dan nog eens goed de email op afzender en emailadres. Ook kan het voor komen dat u wordt gevraagd om de bijlage te downloaden. Als u het niet vertrouwt is het aan te raden om dit niet te doen. De bijlage kan virussen bevatten. Een goede virusscanner is cruciaal hierin.

4. Controleer de link

Voordat u wordt gevraagd om op een link te klikken, controleer dan eerst de hyperlink. In de email lijkt de link u door te verbinden naar bijvoorbeeld de Rabobank maar in werkelijkheid stuurt de link u door naar de website van de criminelen die erg lijkt op de originele website maar toch een beetje anders is. Het is verstandig om eerst naar de website van de desbetreffende organisatie te gaan en te kijken hoe die is opgebouwd. Ga nu naar de email en hou de cursor, zonder te klikken, op de link. Wanneer u dat doet zult u zien dat het adres in beeld komt waar de link u echt naar toe verbind. Een tweede manier om met uw rechtermuisknop te klikken op kopieer de koppeling en de link te plakken in bijvoorbeeld Word. Ook dan ziet u wat de eigenlijke bestemming is van de link. Mocht u het op uw mobiele telefoon willen controleren werkt het anders. Dan kunt u de link een aantal seconden ingedrukt houden waardoor er verschillende functies tevoorschijn komen om het te controleren.

5. Bij twijfel, neem contact op met de organisatie

Bedrijven emailen u nooit om persoonlijke gegevens te verifieren. Mocht het voorkomen dat u een email ontvangt met een oproep hier toe, dan is het af te raden om hier gevolg aan te geven. Heeft u toch twijfels dan kunt u altijd zelf contact met de organisatie opnemen. Extra controle kan geen kwaad om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van phishing.

Share your thoughts

share what,s happening in your mind about this post

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.